News 08 Friday 2023

Financial lease of toch liever een auto kopen? Leasen heeft veel voordelen


news-thumb-image

Financial lease of toch liever een auto kopen? De voor- en nadelen


Wil je graag een premium nieuwe auto of occasion rijden, maar heb je geen zin om jarenlang te sparen? Dan is financial lease misschien iets voor jou. Met financial lease combineer je de voordelen van zowel het kopen als het leasen van een auto. Je kunt meteen genieten van een premium auto, terwijl je de kosten in maandelijkse termijnen betaalt. Maar is financial lease wel de beste keuze voor jou? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van financial lease en het kopen van een auto voor je op een rij.

Belangrijkste punten

 • - Financial lease biedt de voordelen van zowel het kopen als het leasen van een auto.
 • - Je kunt meteen een nieuwe auto of occasion rijden zonder jarenlang te hoeven sparen.
 • - Bij financial lease ben je volledig eigenaar van de auto na afloop van het leasecontract.
 • - Je hebt keuzevrijheid in onderhoud, reparatie en verzekering.
 • - Financial lease heeft ook nadelen, zoals maandelijkse betalingen en geen inbegrepen onderhoud en verzekering.
 • - Hollandia Premium & Porsche centre biedt ook de mogelijkheid tot halal leasen.

Voordelen van financial lease

Financial lease biedt verschillende voordelen voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke auto. Hieronder worden de belangrijkste voordelen van financial lease toegelicht.


Direct rijden in een nieuwe auto

Een van de grote voordelen van financial lease is dat je direct kunt rijden in een nieuwe auto of occasion zonder dat je jarenlang hoeft te sparen. Dit is vooral interessant voor ondernemers die snel een representatieve en betrouwbare auto nodig hebben voor hun bedrijf. 


Vrijheid in maandelijkse betalingen

Bij financial lease heb je de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel je maandelijks wilt betalen. Je kunt de maandelijkse leasebetaling afstemmen op je financiële situatie en cashflow. Dit biedt flexibiliteit en maakt het gemakkelijker om je financiën te plannen.


Fiscale voordelen

Een ander belangrijk voordeel van financial lease zijn de fiscale voordelen. Als je kiest voor financial lease, kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen, zoals investeringsaftrek en renteaftrek. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren en je totale kosten verlagen.


Waarom kiezen voor Financial Lease

 • - Profiteer van de belastingvoordelen zoals rente en investeringsaftrek.
 • - Je hoeft niet in één keer een grote som geld te investeren, je kunt maandelijks een vast bedrag betalen, je hoeft geen jaren te sparen voor een nieuwe auto.
 • - Je behoudt het vermogen binnen je bedrijf.
 • - Kies zelf de looptijd en het slotbedrag en daarmee het leasebedrag.
 • - Je kunt de btw over de aanschafprijs terugvorderen bij de Belastingdienst.
 • - Jij hebt de controle over waar je de auto verzekert en waar je jouw auto laat onderhouden en repareren.
 • - Het is in sommige gevallen mogelijk om te leasen zonder jaarcijfers, vooral handig als je net begonnen bent met je bedrijf! Bij Hollandia Premium & Porsche centre hebben we meer dan 200 Premium occasions op voorraad. Ga direct naar onze volledige collectie, en zie onze Porsches hier.

Nadelen van Financial Lease

Hoewel financial leasen vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Een van de nadelen is dat je maandelijks een betaling moet doen voor de leaseauto, in plaats van het volledige bedrag in één keer te betalen. Dit kan voor sommige ondernemers een uitdaging zijn, vooral als ze liever geen maandelijkse verplichtingen hebben.

Een ander nadeel van financial lease is dat het onderhoud en de verzekering niet zijn inbegrepen in de leaseprijs. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het regelen en de financiering van het onderhoud en de verzekering van de auto. 


Nadelen van Financial Lease
Maandelijkse betalingVereist een maandelijkse betaling in plaats van het volledige bedrag in één keer te betalen


Verschillen tussen een auto leasen of kopen

Wanneer het gaat om het verwerven van een nieuwe auto of occasion, worden vaak twee opties overwogen: Een auto kopen of leasen. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze twee benaderingen te begrijpen, zodat je een goede beslissing kunt nemen. Een van de belangrijkste verschillen ligt in het aankoopbedrag en de grote investering die bij het kopen van een auto komt kijken.

Als je ervoor kiest om een auto te kopen, moet je in één keer het volledige aankoopbedrag betalen. Voor sommige ondernemers kan dit een grote investering zijn die invloed kan hebben op hun liquiditeit en cashflow. Aan de andere kant biedt financial lease de mogelijkheid om de kosten van de auto te spreiden over een langere periode, waardoor de initiële investering lager is en je een vast bedrag per maand hebt.

Een ander belangrijk verschil is de eigendom van de auto. Bij het kopen van een auto ben je direct de eigenaar en kun je volledige controle uitoefenen over het gebruik en onderhoud ervan. Met financial lease ben je tijdens de looptijd van het leasecontract economisch eigenaar, maar juridisch gezien is de auto nog eigendom van de leasemaatschappij. Na afloop van het contract heb je echter de mogelijkheid om de auto over te nemen en volledig eigenaar te worden.

CriteriaKopenFinancial Lease
AankoopbedragGroot bedrag in één keerLager bedrag in maandelijkse termijnen
EigendomDirecte eigenaarEconomisch eigenaar tijdens lease. mogelijkheid tot overname na afloop
Onderhoud en verzekeringVolledige controle en vrijheidEigen verantwoordelijk, keuzevrijheid in onderhoud en verzekering

Het is belangrijk om de verschillen tussen kopen en financial lease zorgvuldig af te wegen en rekening te houden met je financiële situatie en individuele behoeften als ondernemer. Hoewel kopen een grote investering met zich meebrengt, biedt het directe eigendom en volledige controle over de auto. Financial lease daarentegen kan aantrekkelijk zijn voor ondernemers die de kosten willen spreiden en flexibiliteit willen behouden. Door de verschillen te begrijpen, kun je de beste keuze maken tussen kopen of leasen.


Kosten van leasen vs. kopen

Bij het leasen of kopen van een auto komen verschillende kosten kijken. Het is belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen voordat je een beslissing neemt. Hieronder worden de vaste kosten en variabele kosten van zowel leasen als kopen besproken. Bij ons kun je ook altijd terecht voor een occasion financial lease.


Vaste kosten bij leasen vs. kopen

De vaste kosten bij het leasen van een auto omvatten onder andere de maandelijkse leasebetaling, de verzekeringen en de motorrijtuigenbelasting. Deze kosten variëren afhankelijk van het type auto en het leasecontract. Bij het kopen van een auto krijg je te maken met andere vaste kosten, zoals de afschrijving, belastingen en verzekeringen.

Wanneer je een auto financial least, betaal je maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. Je weet waar je aan toe bent. Dit bedrag omvat de kosten voor het gebruik van de auto, zoals de afschrijving en de rente. Echter, verzekering, onderhoud en wegenbelasting zijn niet inbegrepen. Dit maakt Financial lease erg transparant. Je weet precies wat je maandelijks aan vaste kosten kwijt bent.

Ook Bij het kopen van een auto heb je te maken met vaste kosten. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met de afschrijving, wat betekent dat de waarde van de auto in de loop der tijd afneemt. Daarnaast heb je te maken met belastingen, zoals de wegenbelasting en de BTW. Ook moet je de auto verzekeren, wat ook een vaste kostenpost is. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je berekening wanneer je besluit om een auto te kopen.


Variabele kosten bij leasen vs. kopen

Naast de vaste kosten zijn er ook variabele kosten waar je rekening mee moet houden bij het leasen of kopen van een auto.  

Een variabele kostenpost is het onderhoud van de auto. Bij het leasen van een auto zijn de onderhoudskosten  niet inbegrepen in de financial leaseprijs. Je zult dus zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de kosten die daarbij komen kijken. Uiteraard kun je bij Hollandia Premium en Porsche centre terecht voor het onderhoud van jouw premium auto.

Bij het kopen van een auto betaal je ook zelf voor het onderhoud. Je kunt zelf bepalen waar je de auto laat onderhouden en welke garage je vertrouwt. Dit kan invloed hebben op de kosten, maar je hebt ook de controle over de kwaliteit van het onderhoud.

De variabele kosten bij financial lease en het kopen van een auto zijn grotendeels gelijk. Je betaalt zowel bij het leasen als het kopen zelf voor de brandstof en het onderhoud. Het verschil zit voornamelijk in de controle en vrijheid die je hebt bij het kopen van een auto. Bij het leasen ben je wellicht gebonden aan bepaalde voorwaarden en restricties, terwijl je bij het kopen meer vrijheid hebt om zelf keuzes te maken.

Al met al is het belangrijk om de variabele kosten mee te nemen in je overweging bij het leasen of kopen van een auto. Denk goed na over je persoonlijke voorkeuren, financiële situatie en gewenste vrijheid en controle. Op basis daarvan kun je de beste keuze maken voor jouw specifieke situatie als ondernemer.

Neem contact op met onze adviseurs zodat wij je kunnen helpen met het maken van de beste beslissing!


Waarom kopen interessanter kan zijn dan leasen

Wanneer het gaat om de keuze tussen leasen en kopen, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Een van de belangrijkste redenen waarom kopen interessanter kan zijn dan leasen, is het feit dat je na aanschaf van de auto de eigenaar wordt. Dit betekent dat je volledige controle hebt over de auto en vrijheid hebt om deze naar eigen wens aan te passen en te gebruiken.

Hoewel leasen bepaalde voordelen biedt, zoals lagere maandelijkse betalingen en de mogelijkheid om regelmatig van auto te wisselen, biedt het niet dezelfde mate van vrijheid en eigendom als het kopen van een auto. Als je op zoek bent naar de volledige controle en voordelen van het eigendom van een auto, is kopen meestal de betere optie.


Nadelen van kopen

Een premium auto of occasion kopen heeft ook zeker nadelen.

Als je zakelijk een auto koopt ben je in één keer heel veel geld kwijt en heb je minder eigen middelen om te investeren in je bedrijf. Er zijn minder fiscale voordelen te behalen dan met financial lease. Alle kosten zijn voor eigen rekening zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Daarnaast loop je het risico dat de waarde van de auto kan dalen, waardoor je een verlies kunt lijden als je besluit de auto weer te verkopen. Bovendien moet je zelf op zoek gaan naar een goede deal en kan het lastig zijn om de beste prijs te krijgen.

Voor sommige mensen kan het ook een financiële last zijn om het bedrag in één keer te moeten betalen, waardoor het verstandiger kan zijn om te kiezen voor financial lease, op die manier houd je wat geld achter de hand.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen en te kijken wat het beste past bij jouw bedrijfssituatie. 


Twijfel je welke optie het beste is voor jou? Neem contact op met onze adviseurs!

Je bent op zoek naar een representatieve auto van de zaak. Of dat nou een koop of lease auto wordt, wij staan voor je klaar om je te helpen. Onze experts hebben ruime ervaring in het begeleiden van (startende) ondernemers en kunnen je adviseren over de verschillende opties die er zijn.
Zo zorgen we ervoor dat je niet alleen op korte termijn, maar ook in de toekomst succesvol kunt blijven ondernemen in jouw bedrijf.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden voor jouw onderneming. We kijken ernaar uit om je te helpen met het realiseren van jouw ondernemersdroom! 

Hollandia Premium en Porsche centre heeft meer dan 200 occasions beschikbaar voor elke ondermer. Klik hier voor onze volledige voorraad. Wij zijn expert op het gebied van Porsche. Lees meer over Porsche Financial Lease in dit artikel.
Conclusie

Samengevat biedt financial lease interessante voordelen voor ondernemers die zowel willen profiteren van het kopen als het leasen van een auto. Het stelt je in staat om direct in een nieuwe auto of occasion te rijden zonder jarenlang te sparen en biedt diverse belastingvoordelen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel je maandelijks wilt betalen en behoudt geld voor andere investeringen.

Maar het kiezen tussen financial lease en het kopen van een auto heeft ook nadelen. Het maandelijks betalen kan als een nadeel worden gezien en het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting zijn niet inbegrepen in de leaseprijs. Daarnaast ontbreekt de mogelijkheid om de auto direct over te nemen van een particulier als je voor financial lease kiest.

Uiteindelijk is de beste keuze tussen financial lease en het kopen van een auto afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, financiële situatie en wensen als ondernemer. Overweeg de voordelen en nadelen zorgvuldig en maak een weloverwogen beslissing die past bij jouw situatie.

Wil je meer weten over verschillende leasevormen en wat de beste oplossing is voor een auto voor jouw bedrijf, lees dan ons uitgebreide artikel: Financial Lease | Zakelijke lease auto's voor starter, ZZP & MKB


V: Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

A: Bij financial lease wordt de leasemaatschappij geen eigenaar van de auto, terwijl dat bij operational lease wel het geval is. Lees ons volledige artikel hier.


V: Wat zijn de voordelen van het leasen van een auto ten opzichte van kopen?

A: Enkele voordelen van leasen zijn dat je geen investering vooraf hoeft te doen en dat de maandelijkse kosten voorspelbaar zijn.


V: Wat zijn de nadelen van het leasen van een auto?

A: Nadelen van leasen zijn onder meer dat je niet direct volledig eigenaar van de auto wordt, dat je wat minder vrijheid hebt en dat je contractueel verbonden bent aan de looptijd van het leasecontract.


V: Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een auto?

A: Het voordeel van het kopen van een auto is dat je eigenaar wordt en geen beperkingen hebt qua gebruik. Echter, je moet wel direct investeren en eventuele onderhouds- en verzekeringskosten zelf dragen.


V: Wat zijn de fiscale voordelen van zakelijk leasen?

A: Bij zakelijk leasen zijn de maandelijkse leasekosten vaak aftrekbaar van de winst, wat fiscaal voordeel oplevert voor ondernemers.


V: Is een geleasde auto aftrekbaar van de belasting?

A: Ja, voor zakelijke doeleinden is de btw van leasekosten vaak aftrekbaar en kunnen ook de afschrijving en rentekosten voor de inkomstenbelasting aftrekbaar zijn, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.


V: Wat is een betere keuze voor mijn bedrijf, een bedrijfsauto leasen of kopen?

A: Dit hangt af van verschillende factoren zoals beschikbare middelen, gewenste flexibiliteit en fiscale aspecten. Neem contact op met onze leaseadviseurs om de beste keuze te maken.


V: Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het beslissen of ik een auto moet leasen of kopen?

A: Enkele belangrijke overwegingen zijn de beschikbare financiële middelen, het verwachte gebruikspatroon van de auto en de fiscale gevolgen voor jouw specifieke situatie.


V: Kan ik ook een gebruikte auto leasen in plaats van een nieuwe?

A: Ja, het is mogelijk om zowel nieuwe als gebruikte auto's te leasen. Dit kan een interessante optie zijn vanwege de lagere aanschafkosten van een gebruikte auto.


V: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen financial lease en operational lease?

A: Het belangrijkste verschil ligt in het eigendom van de auto: bij financial lease ben jij uiteindelijk de eigenaar, terwijl bij operational lease de leasemaatschappij eigenaar blijft.

×